In de jaarlijkse openbare Nutslezing van het Nut Rotterdam worden actuele maatschappelijke thema's behandeld door gezaghebbende sprekers.

Nanotechnologie, het Nut van klein bouwen

Nobelprijswinnaar Ben Feringa spreekt over Nanotechnologie, en het Nut van klein bouwen, over zijn opmerkelijke carrière en de toekomst. In de wereld van Ben Feringa wordt gemeten in nanometers (miljardste meters). Via moleculair ontwerp en chemische synthese ligt het ondenkbare inmiddels binnen handbereik, van zelfwassende ramen tot geneesmiddelen die zichzelf door het lichaam voortbewegen en met een lampje aan en uit gezet kunnen worden. De meeste toepassingen zijn nog toekomstmuziek. Maar de mogelijkheden lijken eindeloos. Het motto is: ‘Imagine the unimaginable’.

In deze voordracht wordt u meegenomen op Feringa´s ontdekkingsreis door de moleculaire wereld en zijn markante ervaringen na ‘the magic call from Stockholm’ . We worden meegenomen voorbij de horizon, in die onzekere zoektocht naar het onbekende met de meest fantastische vergezichten. Feringa zal ons fascinerende momenten laten zien uit zijn reis naar en in die onbekende wereld van het hele kleine.. Ook zullen enkele recente vondsten aan de orde komen. Ook zal Feringa de magie en betekenis van de Nobelprijs met ons delen, die hem een rijkdom aan onvoorstelbare ervaringen brach, die naast de kracht en schoonheid van de wetenschap een extra dimensie heeft gebracht aan ‘de vreugde van het ontdekken’.

Achtergrondinformatie

Ben L. Feringa promoveerde in 1978 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderzoek naar asymmetrische oxidaties van fenolen met de dissertatie Asymmetric oxidation of phenols. Atropisomerism and optical activity onder leiding van Hans Wijnberg, waarna hij enkele jaren bij Shell werkte. In 1988 werd hij benoemd tot hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij tevens voorzitter is van de basiseenheid Synthetisch organische chemie. Daarnaast werd hij in 2003 benoemd tot Jacobus van’t Hoff Distinguished Professor of Molecular Science. In 2004 ontving hij de Spinozapremie en in 2006 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van 2008 tot 2013 was hij Akademiehoogleraar. In 2008 werd Feringa geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 23 november 2016 werd Feringa door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is vicepresident van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en voorzitter van het bestuur van de afdeling Natuurkunde. Ook werd hij verkozen tot buitenlands erelid van de Amerikaanse Akademie van Kunsten en Wetenschappen.

Feringa’s onderzoeksgebieden behelsen stereochemie, organic synthesis, asymmetric catalysis, moleculaire switches en motoren, zelf-assemblage, moleculaire nanosystemen and photopharmacology.Feringa’s onderzoek is bekroond met talloze prijzen, waaronder de Körber European Science Award (2003), de Spinoza Prijs (2004), de Prelog gold medal (2005), de Norrish Award van de ACS (2007), de Paracelsus medaille (2008), de Chirality medaille(2009), de RSC Organic Stereochemistry Award (2011), de Humboldt award (2012), de Nagoya gold medal (2013), de ACS Cope Scholar Award (2015), de Chemistry for the Future Solvay Prize (2015), de August-Wilhelm-von-Hoffman Medal (2016), de Tetrahedron Prize (2017) en de European Chemistry Gold Medal (2018).

In 2016 won hij de Nobelprijs voor de Scheikunde. Hij deelt de prijs met Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Ben Feringa Research Group.