In de jaarlijkse openbare Nutslezing van het Nut Rotterdam worden actuele maatschappelijke thema's behandeld door gezaghebbende sprekers.

Durven geloven in een rechtvaardige en duurzame stad

In zijn lezing neemt Hajer ons mee naar de toekomst: hoe zouden onze steden eruit kunnen gaan zien als we echt doorpakken op de klimaatopgave. Hoe zullen we wonen, wat zullen we eten, hoe gaan we ons verplaatsen? 

Hajer komt met een positief verhaal over de stad van de toekomst. Als we het goed aanpakken kan die klimaatneutrale stad tot een verhoging in sociale en persoonlijke levenskwaliteit leiden. In zijn lezing zal Hajer op basis van tal van voorbeelden uit het buitenland en uit het Rotterdam van vandaag laten zien waar we staan en waar we naar zouden kunnen verlangen. De crux voor Hajer: we moeten ons vertrouwen in de toekomst herwinnen, durven geloven dat de stad rechtvaardiger en duurzamer kan. 

“Klimaat en milieu worden steeds maar met doemdenken in verband gebracht. Dat helpt niet. Ik zal laten zien dat we er maatschappelijk enorm op vooruit kunnen gaan”, aldus Hajer.